Ozonowanie na własną rękę- czyli jak łatwo doprowadzić do tragedii

Temat ozonowania coraz bardziej zyskuje na popularności. Duża część osób przekonuje się, że ozon ma praktyczne zastosowanie nie tylko w motoryzacji, ale również w życiu codziennym. Na zachodzie wiele oczyszczalni ścieków stosuje ozon jako formę odkażania i zabijania bakterii oraz innych mikroorganizmów. Wiele mówi się też o ozonowaniu żywności oraz wybranych obszarów ciała ludzkiego. Ozon od lat stosuje się w magazynach z żywnością by przedłużyć termin spożycia produktów. Obecne czasy pandemii to świetny okres na zarobek kosztem innych.  Sprzedaż ozonatorów pod pretekstem zdrowego powietrza i dezynfekcji na własną rękę jest zdecydowanie na topie. Po co płacić za usługę ozonowania skoro można mieć ozonator z portalu aukcyjnego, który zdezynfekuje powietrze i zrobi to samo? Otóż nic bardziej mylnego. Pozwól drogi czytelniku, że rozwinę nieco swoją myśl.

Ozonowanie to wbrew pozorom skomplikowany proces i na jego skuteczność przekłada się nie tylko na wydajność urządzenia ozonującego, ale i szereg innych czynników takich jak: wilgotność powietrza, metraż, wysokość pomieszczenia, temperatura powietrza oraz przedmiotów, stężenie robocze ozonu, właściwości zdrowotne użytkownika lokalu etc. Żeby „pracować z ozonem” niezbędne jest zabezpieczenie twarzy jak i reszty ciała oraz wiedza i doświadczenie. Ozon jest gazem trującym w momencie wysokiego stężenia. Żeby wiedzieć jakie stężenie osiągnęliśmy niezbędne jest posiadanie specjalistycznego sprzętu do pomiaru, którego nie zakupimy po kosztach na chińskich stronach (jeżeli już taki kupimy to pokazuje fałszywe wartości). Internet jest przepełniony ofertami tanich ozonatorów z wydajnością kilkudziesięciu gramów, które jak się okazuje w praktyce mają co najwyżej kilka gramów na godzinę. Skąd taka różnica? Normy i certyfikacja wydajności ozonatorów europejskie od wschodnich różnią się od siebie i są praktycznie nie do porównania. Nie da się osiągnąć 32g ozonu ze stu watowego ozonatora (przynajmniej nie w tej technologii i  kategorii cenowej). Ozonowanie pseudo ozonatorami nie ma sensu ponieważ nie przyniesie pożądanych rezultatów, pozostawią po sobie tylko zapach.

Zdecydowanie odradzam przeprowadzania zabiegu ozonowania przez osoby bez praktyki. Dlatego, że wyniku zaniedbań może dojść do zatrucia lub też bardziej poważnych konsekwencji zdrowotnych. Jeżeli nasz pracodawca każe nam włączać ozonatory lub wyłączać bez żadnego zabezpieczenia dróg oddechowych oraz bez odpowiedniego przeszkolenia po prostu tego nie róbmy. Nie narażajmy siebie oraz innych ludzi na niebezpieczeństwo i nie lekceważmy siły utleniającej jaką posiada ozon. Zwróć się z tematem ozonowania do specjalisty i nie ryzykuj.

Radosław Domachowski

Ozon-on, Profesjonalne Ozonowanie Wnętrz

Zaufaj specjaliście i umów się na profesjonalną usługę ozonowania wnętrza. Za poznaj się z ofertą oraz przeczytaj więcej o firmie Ozon-on.

Logo firmy Ozon-on z niebieskim numerem telefonu o średniej rozdzielczości.

Czym tak naprawdę jest ozon?

Ozon– to trójatomowa odmiana tlenu, pierwiastka, który uznany jest za jeden z najważniejszych dla procesów życiowych na naszym globie. Mimo podobieństw tlenu i ozonu różnią się znacznie właściwościami chemicznymi jak i fizycznymi. 

O3 (zapis chemiczny ozonu) ma właściwości silnie utleniające. W normalnych warunkach jest gazem o specyficznym zapachu, który przypomina ditlenek siarki i chlor. W stężeniach wyższych jakie stosuje się w dezynfekcji lub deodoryzacji jest przenikliwy, ostry i gryzący. Przyjmuje się, że przeciętne graniczne stężenie ozonu wyczuwalne dla człowieka w powietrzu wynosi 40 µg/m3 = (0,03) ppm.

Obrazek przedstawia naukowców, oraz w tle tablicę z wzorami chemicznymi. Jest to alegoria do składu chemicznego ozonu i jego właściwości.

Człowiek po raz pierwszy zetknął się z ozonem kiedy wyczuł zmianę woni powietrza po uderzeniu pioruna. Przez wiele epok nie odróżniano ozonu od tlenków azotu, które powstają podobnie podczas wyładowań burzowych. Dopiero w roku 1857 Werner von Siemens przemysłowiec i wynalazca (nie mający nic wspólnego z chemią) skonstruował aparat, który pod wpływem wyładowań elektrycznych prądu zmiennego tworzył ozon. Do tej pory nadal nikt nie miał wiedzy na temat składu chemicznego ozonu. Dopiero w 1865 r. Jean Soret opublikował doświadczenia, które potwierdzały skład chemiczny jako iż ozon stanowi trójatomową odmianę tlenu.

W latach 1901-1902 firma Siemens wybudowała pierwszą referencyjną stację ozonowania wody, która co ważne przyczyniła się do powstawania kolejnych. Uznaje się, że technologia ozonowania pomogła opanować w tym czasie epidemię tyfusu brzusznego jak i w pierwszych latach XX w. epidemię cholery np. w Petersburgu.

Ozon w wysokich stężeniach niszczy przetrwalniki pleśni, amebę, wirusy i bakterie jak również patogenne i saprofityczne zarazki (drobnoustroje). Jako efekt działania ozonu na bakterie określa się wpływanie  składników wewnątrzkomórkowych (białka i kwasy) do środowiska zewnętrznego oraz liza komórek tych drobnoustrojów. Dla wirusów atak ozonu następuje na białka kapsydu, co doprowadza do modyfikacji powierzchni poszczególnych wirionów. Wysokie stężenia/dawki ozonu spowodują dysocjację kapsydu w całości gdzie w efekcie końcowym dochodzi do uwolnienia kwasów nukleinowych do środowiska zewnętrznego. Ozon jest gazem, który zapobiega rozwojowi grzybów w powietrzu i tym samym dzięki swoim właściwościom ogranicza rozprzestrzenianie się zarodników. Ogranicza kiełkowanie zarodników pleśni i powoduje ich plazmolizę.

J. Perkowski, R. Zarzycki, Występowanie i właściwości ozonu, Łódź 2005, PAN oddział w Łodzi, s.12-19, 29,48-49.

J. Perkowski, R.Zarzycki, Zastosowanie ozonu, Łódź 2005, PAN oddział w Łodzi, s.90-91, 300-306.

Radosław Domachowski

Ozon-on, Profesjonalne Ozonowanie Wnętrz

Zaufaj specjaliście i umów się na profesjonalną usługę ozonowania wnętrza. Za poznaj się z ofertą oraz przeczytaj więcej o firmie Ozon-on

Logo firmy Ozon-on z niebieskim numerem telefonu o średniej rozdzielczości.